Vytlačiť túto stránku

Ako zvoliť správnu farbu obuvi k obleku

Napísal(a) 

Výber správnej farby topánok k farbe obleku je jeden z kľúčov k dokonalému imidžu každého gentlemana. Pripravili sme rýchlu a ľahkú pomôcku, ktorá Vám napovie, ako správne kombinovať jednotlivé farby a vytvárať bezchybný outfit.

Všetci sme to už videli. Muž v obleku ušitom na mieru, s dokonale vyžehlenou košeľou, saténovou viazankou a všetkými doplnkami, čo k tomu patria. Potom zazriete topánky. Sú kvalitné, čisté a vyleštené. Tak či tak, niečo na tom celom nesedí. V deviatich z desať prípadov je to zapríčinené nesprávnou voľbou obuvi.

Niektoré obleky lepšie ladia s topánkami úplne odlišnej farby ako oblek samotný. Ak hľadáte správnu obuv, čo sa farebnosti týka, je nutné mať na zreteli niekoľko vecí. 

Aké topánky zvoliť k čiernemu obleku

  • čierne (iba čierne)

Začnime s najbežnejšie farbou obleku, s čiernou. V tomto prípade sme oveľa obmedzenejší, akoby sa na prvý pohľad zdalo. V skutočnosti nie je veľa farieb, ktoré sú súce k čisto čiernemu obleku. Z tohto dôvodu je najvhodnejším a v podstate aj jediným možným kandidátom čierna farba. Hnedá je príliš svetlá a nevytvárala by správny kontrast.  Červená je príliš žiarivá a o bledých farbách sa zmieňovať v tomto prípade radšej ani nebudeme. Ak sa Vám zdá byť čierna príliš nudná, niet sa čoho obávať. Stačí siahnuť po rôznych variantoch obuvi. Najlepšiu obmenu nájdete v mokasínach, ktoré v dnešnej dobe prichádzajú v rôznych prevedeniach. Strapce, spony, či kožené čipky sú tým pravým riešením na odbúranie stereotypu a nudnosti.

Aké topánky zvoliť k tmavomodrému obleku

  • čierne
  • hnedé
  • vínové


Tmavomodrá je oveľa všestrannejšia. Ponúka nám takmer celú škálu farieb a modelov. Či sa jedná o oblek celý, alebo rôzne smart casual  alebo casual kombinácie, neexistujú topánky, ktoré by nepasovali k námorníckej modrej.  Ak chceme zvoliť ležérny štýl, pokojne môžeme dopasovať biele, červené či akékoľvek svieže farby. Ak si zvolíte elegantný vzhľad, správnou voľbou bude siahnuť po hnedom páre kvalitnej koženej obuvi. Rovnako ako pri čiernych topánkach, ani v tomto prípade sa medze nekladú a môžete si vybrať cez elegantné topánky, mokasíny či plátennú obuv. Môžete sa doslova vyblázniť. Pri výbere topánok, netreba zabudnúť na výber správnych ponožiek. Ak sa vyberiete ležérnym štýlom,  jednou z najlepších pomôcok sú takzvané neviditeľné ponožky, ktoré po obutí topánok nie je vôbec vidieť. Zanechajú odhalené členky, čo na celkovom outfite pôsobí veľmi sviežo a moderne.

Aké topánky zvoliť k sivému obleku

Opäť platí , že sa jedná o skutočne univerzálnu  farbu obleku. Jedinou komplikáciou je, že existuje nekonečne veľa odtieňov šedej a tak sa nebude každý tón zhodovať k rovnakým farbám.  Najväčšou výhodou je, že sa hodí ku každej ľudskej pokožke a vizuálne nepôsobí tak ťažko ako samotný čierny oblek, pričom si zachováva formálny look.  

Tmavosivý oblek

  • čierne
  • vínové

Čím tmavší odtieň, tým väčšia farebná obmedzenosť. Hnedá, podobne ako pri čiernych oblekoch, nie je správnou voľou. Alternatívu nachádzame pri vínovej, ktorá tmavosivej pasuje na 100%, takže stále nachádzame množstvo volieb v oddelení s obuvou. Táto farba dodá celkovému outfitu teplejší vzhľad a je v dokonalom kontraste s chladným tónom sivej. Ak sa však obávate tejto kombinácie, pokojne vkĺznite do klasickej čiernej, ktorá vytvára jemný a čistý vzhľad.

Bledosivý oblek

  • čierne
  • bledohnedé
  • vínové

Jemne až stredne sivé obleky sú ľahko párovateľné s akoukoľvek farbou topánok od svetlo hnedej až po čiernu. V tomto prípade  by ste nemali mať žiadne problémy pri hľadaní vhodných topánok. Svetlé topánky môžu pomôcť dodať obleku svieži look počas leta a naopak tmavšie farby pôsobia formálnejšie. Kvôli svojej nekonečnej voľbe môžete vykročiť za odvážnejším dizajnom a zvoliť nie až tak klasické tvary a modely topánok s dotvárajúcimi prvkami ako sú napríklad strapce či zložito dekorované detaily topánok.  

 

Aké topánky zvoliť k béžovému obleku

  • bledohnedé
  • biele

Béžové obleky sú zvyčajne vyhradené pre letné mesiace. Zvyčajne sú vyrobené z plátna alebo ľahkej bavlny. Z tohto dôvodu sa vyberieme na cestu so svetlými topánkami. Ak sa chystáte na neformálne stretnutie môžete doplniť svoj outfit  s čisto bielymi ľahkými teniskami. Takisto platí, že do tenisiek sa nikdy nesmú používať klasické ponožky. Môžete ich nahradiť už vyššie spomínanými neviditeľnými.

 

 

Nájsť zodpovedajúcu obuv k oblekom sa na prvý pohľad môže zdať ťažké, ale akonáhle poznáte základné farebné pravidlá, môžete sa vydať na experimentovanie. Držíme Vám palce a dúfame, že pôjdete ruka v ruke s kreativitou. Vyberte sa von a ukážte svetu dokonalého gentlemana.